El nom "garrotxa" significa terra aspra, trencada, de mala petja. Possiblement aquesta comarca agafa el nom d'aquesta paraula, ja que el seu relleu és molt muntanyós, amb bells paratges com els que es troben a la zona volcànica d'Olot, capital de la comarca, de gran interès geològic i natural.
Té una extensió de 735,39 km² i una població de 54.437 habitants (2008). Comprèn l'alta conca del Fluvià i les capçaleres de les rieres d'Amer i de Llémena.
Les formes que més ressalten en el paisatge són els cons volcànics, uns 40, entre els que destaquen el Croscat i el volcà de Santa Margarida.
És el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. La zona volcànica de la Garrotxa es troba situada a la Serralada Transversal té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de laves basàltiques.
El focus principal és al pla d'Olot i als seus vessants (el camp de lava ocupa una gran part del pla, uns 25 km²), on la lava va afluir seguint la vall del Fluvià i va arribar fins a Sant Jaume de Llierca.
Un altre sector important és a la vall tectònica del riu Ser, al peu de l'escarpament de falla de les serres del Corb i de Finestres, on hi ha els volcans més importants (Santa Margarida i el Croscat). La lava va seguir aquí la vall del riu fins al molí de Gibert, passat el Sallent de Santa Pau.
Finalment un tercer grup es pot considerar constituït per una sèrie de volcans situats a la vall del Llémena i la vall del Brugent.
Al sector d'Olot també hi va haver erupcions antigues, ja que es poden trobar còdols de basalt als materials pliocènics de la vall del Fluvià.
Els itineraris del Parc Natural connecten sovint amb els de la xarxa de senders Itinerànnia. Per tant, des dels itineraris del Parc Natural es pot accedir a peu a qualsevol altre punt de la Garrotxa, el Ripollès o l'Alt Empordà a través d'Itinerànnia.
El 98% del territori del Parc Natural és de propietat privada.
ORIGEN DELS VOLCÀNS
Des de les costes del mar del Nord fins al sector més meridional de la península Ibèrica, una estructura de tipus rift de més de 2.000 km de llargada. En aquest rift es reconeixen un seguit de fosses i blocs aixecats com a conseqüència del moviment de grans falles.
Els magmes van aprofitar aquestes discontinuïtats en la litosfera per ascendir fins a la uperfície. Així, trobem associades al rift nombroses manifestacions volcàniques tant a l'Europa oriental com a l'occidental.
El conjunt de roques volcàniques del nord-est de Catalunya es distribueixen en tres zones volcàniques: l'Empordà, la Selva i la Garrotxa.
L’acció dels processos erosius, explica que hagin desaparegut els edificis volcànics i que només s’hi puguin reconèixer els materials massius més resistents. Només hi resten fragments de colades de lava o xemeneies desmantellades.
Es poden observar un gran nombre d'afloraments de dipòsits piroclàstics, tant estrombolians com hidromagmàtics, i de colades de lava.
Segons les datacions existents, es pot calcular un episodi eruptiu d'aproximadament cada 15.000 anys.
Una de les manifestacions més evidents de la dinàmica interna de la Terra és l’activitat eruptiva.
Aquesta, en alguns casos violenta i en altres tranquil·la, constitueix l’episodi final del procés volcànic.