Un terratrèmol és un alliberament sobtat d'energia que es produeix en l'interior de la terra i que pot ocasionar danys considerables a causa de les ones elàstiques que es propaguen des del focus fins a qualsevol punt de la superfície.
(Propagació de les ones produïdes pel terratremols)
La terra no és homogènia, està dividida en tres capes concèntriques: el nucli, el mantell i l'escorça.
L'escorça és la part més externa de la Terra i la més prima. Aquesta té una mitjana entre 10 i 70 Km., sent més prima en els oceans i més gruixuda en les grans cadenes muntanyenques.
L'escorça terrestre està formada per 7 grans plaques i altres més petites. Aquestes plaques es coneixen amb el nom de plaques tectòniques. Les plaques no estan quietes, es van desplaçant.
Aquest moviment provoca tensions, fent que aquestes s'acumulin fins a arribar a un punt, que la resistència del material no pot suportar la tensió i es trenca. Al produir-se aquest trencament es produeix un alliberament sobtat de l'energia que s'havia anat acumulant, en forma d'ones que es propaguen en totes direccions produint una sacsejada del terreny, al que anomenem sisme o terratrèmol. El trencament o discontinuïtat de la roca que es produeix es coneix amb el nom de falla. El punt on es produeix l'alliberament d'energia és l’hipocentre, i la seva projecció sobre la superfície terrestre és l'epicentre.